Interview with Pizza Mia Owner, Christos Kozakos

Nadiia: Η Pizza Mia το Σεπτέμβριο του 2015 γιόρτασε τα είκοσι πέντε της χρόνια. Πες μας, σε παρακαλώ, πως ξεκίνησαν όλα;

12401850_976578539087799_6374310099451707027_oChristos: Πριν από 25 χρόνια έπιασα δουλειά part time σαν οδηγός στη Pizza Mia. Έκανα delivery. Μου άρεσε όμως και ενδιαφέρθηκα να μάθω πως φτιάχνονται οι πίτσες που παρέδιδα. Κατέληξα να περάσω από όλα τα πόστα. Όταν ο ιδιοκτήτης του Take Away/Delivery της Κολωνακίου στο οποίο εργαζόμουν θέλησε να το πουλήσει, το αγόρασα. Πέρασαν αρκετά χρόνια έκτοτε. Μεσολάβησε η δημιουργία του εστιατορίου. Πρόσφατα ο ιδιοκτήτης του franchise θελησε να αποσυρθεί και να πουλήσει την επιχείρηση, την οποία και αγόρασα. Πλέον εκτός από ιδιοκτήτης του Take Away/Delivery στη λ.Κολωνακίου, του Take Away/Delivery στο Κολόσσι και του Dine In στη λ.Κολωνακίου ειμαι ιδιοκτήτης και του franchise της Pizza Mia.

Nadiia: Αν μπορούσες να αρχίσεις ξανά από την αρχή αυτή την επιχείρηση τι θα άλλαζες;

Christos: Μπορεί η απάντηση να είναι τετριμμένη και ίσως λίγο προβλέψιμη, αλλά δεν θα άλλαζα τίποτα. Όχι επειδή δεν έγιναν λάθη. Τουναντίον λάθη έγιναν αρκετά αλλά ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν μας έκανε να μάθουμε, να εξελιχθούμε, να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι. Αν λοιπόν κάποια πράγματα γίνονταν διαφορετικά ίσως να μην ήμασταν εδώ ή ακόμη χειρότερα να μην ήμασταν εδώ όπως είμαστε τώρα.

Nadiia: Ποιοι είναι καλύτεροι, οι άντρες μάγειρες ή οι γυναίκες;

Christos: Για εμένα το καλύτερο ή το λιγότερο καλό δεν έχει να κάνει με το φύλο, αλλά με τη διάθεση, την όρεξη, την προθυμία, την αφοσίωση και την φιλοδοξία. Αν ένας επαγγελματίας, δεν αγαπάει αυτό που κάνει, δεν θέλει να γίνει καλύτερος, δεν έχει βλέψεις, πείσμα και αφοσίωση, δεν μπορεί να είναι καλός. Άντρας ή γυναίκα, νεαρός ή μεγαλύτερος, κύπριος ή όχι, δεν έχει σημασία.

Nadiia: Ποιοι είναι οι στόχοι σου τώρα; Ετοιμάζεις κάτι καινούριο για τους πελάτες σου;

Christos: Οι στόχοι μου αυτή την περίοδο αφορούν την επέκταση της Pizza Mia εκτός Λεμεσού. Είναι ένα12045651_919396924805961_5886952535275303480_o όνειρο που δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να μην πραγματοποιήσει. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να ψάχνουμε καταστήματα εκτός Λεμεσού για να στεγάσουν καταστήματα και είμαστε πολύ κοντά στο να βρούμε το ιδανικό. Κατά τα άλλα προσπαθούμε να ανανεώνουμε το menu μας προσθέτοντας κάτι καινούργιο που στηρίζεται σε εποχιακά προϊόντα και να βελτιώνουμε τις παροχές που προσφέρουμε στον παιχνιδότοπο του Dine In. Χρειάζεται να ανανεώνουμε το ενδιαφέρον των παιδιών για αυτό και προσπαθούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να φέρνουμε καινούρια παιχνίδια.

Nadiia: Ποια είναι η φιλοσοφία της επιχείρησής σου; Έχετε κάποιο σλόγκαν;

Christos: Η Pizza Mia είναι η πιτσαρία της οικογένειας. Πάντα ήταν και πάντα θα είναι. Φρέσκες πρώτες ύλες, κυπριακά προϊόντα, μαμαδίστικες συνταγές, πλούσιες μερίδες, χορταστικά γεύματα και υγιεινή διατροφή. Εστιατόριο διαμορφωμένο να υποδέχεται οικογένειες που θέλουν να απολαυσουν το φαγητό τους με παιδιά που θα χορτάσουν παιχνίδι και φαγητό εξίσου σε έναν χώρο δικό τους χωρίς να ενοχλούν κανέναν τουναντίον επιτρέποντας τόσο στους γονείς τους όσο και στους υπόλοιπους πελάτες να απολαύσουν και εκείνοι το γεύμα τους. Ο παιχνιδότοπος παρακολουθείται από κάμερες οι οποίες προβάλλονται στο dine in ώστε οι γονείς να εποπτεύουν εκ του μακρόθεν τα παιδιά τους και όλα αυτά σε τιμές άκρως οικογενειακές. Θέλουμε οι πελάτες μας να μπορούν να έρχονται συχνά και όχι μια στο τόσο.

Nadiia: Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που επιθυμεί να ανοίξει τη δική του επιχείρηση;

Christos: Κάποτε το ένστικτο και η διάθεση ήταν αρκετά για να ανοίξεις μια επιχείρηση. Πλέον χρειάζεται καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμός. Χρειάζεσαι περισσότερα εφόδια και όχι μόνο οικονομικά. Παρόλα αυτά η συμβουλή μου είναι να δοθείς σε αυτό που θέλεις να κάνεις ολόψυχα. Να το κάνεις δικό σου και να δουλέψεις για αυτό χωρίς να κοιτάς το ρολόι σου. Να του δώσεις χρόνο να λειτουργήσει και να μην έχεις την απαίτηση να πετύχει από την πρώτη ημέρα. Σημαντικό όμως είναι να έχεις τη δύναμη και την αυτογνωσία να αποστασιοποιηθείς από αυτό και να το προσαρμόσεις στις ανάγκες της αγοράς όταν αντιληφθείς πως τα πράγματα δεν πάνε όπως περίμενες. Ο ανταγωνισμός πλέον είναι μεγάλος και η απάντηση στην πρόκληση του ανταγωνισμού είναι μόνο η εξέλιξη. Τίποτε άλλο.
Nadiia: Υπάρχουν κι άλλες πιτσαρίες στη Λεμεσό. Τι κάνει την pizza mia να ξεχωρίζει;

12000877_919395691472751_1919902144666463374_oChristos: Καταρχήν η Pizza Mia έχει ταυτότητα. Ξέρει ποια είναι, τι πρεσβεύει και που απαευθύνεται. Δεν θέλησε ποτέ να είναι λίγο από όλα. Είναι μια πιτσαρία που απευθύνεται στην οικογένεια με την κυριολεκτική ή διευρημένη έννοια. Παρεϊστικα, χαρούμενα και αισιόδοξα προσφέρουμε στους πελάτες μας νόστιμο φαγητό. Θέλει οι πελάτες της να τρώνε χορταστικά, υγιεινά και οικονομικά. Επίσης έχει σταθερή ποιότητα. Δεν θα φας κάτι σήμερα και αύριο η ίδια παραγγελία θα έχει διαφορετική γεύση ή ποσότητα.
Nadiia: Έχεις δύο κόρες κι ένα γιο. Ποια είναι η γνώμη σου; Πρέπει οι γονείς να ανατρέφουν τα αγόρια με διαφορετικό τρόπο από τα κορίτσια; Τι ιδιαίτερο θα πρέπει να διδάξουν τα κορίτσια και τι τα αγόρια;

Christos: Για ποιο λόγο; Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη. Χρειάζονται ασφάλεια και προστασία. Χρειάζεται να έχουν τους γονείς τους δίπλα τους πάντοτε, να τους επιβεβαιώνουν πόσο ικανά και πόσο δυνατά είναι. Να τα μάθουν να αγωνίζονται, να προσπαθούν και να μαθαίνουν. Αγόρι ή κορίτσι, η διαπαιδαγώγηση είναι ίδια. Ανεξάρτητα από το φύλο του παιδιού, ο γονιός πρέπει να θωρακίζει τα παιδιά του με αρχές και αξίες που θα το βοηθήσουν να εξελιχθεί από καλό παιδί σε άξιος ενήλικας. Αυτό προσπαθώ να κάνω και ελπίζω πως είμαι σε καλό δρόμο.

Nadiia: Μπορεί να δώσεις ένα ορισμό για τη λέξη φιλία;

Christos: Φίλο χαρακτηρίζω τον άνθρωπο που θα σταθεί δίπλα μου όταν οι υπόλοιποι θα έχουν φοβηθεί, λυγίσει ή αλλαξοπιστήσει.

Nadiia: Ποια συμβουλή μπορείς να δώσεις στα παιδιά έτσι ώστε να γίνουν ευτυχισμένα;

Christos: Δύσκολη αυτή η απάντηση. Υποθέτω πώς οι επιλογές είναι αυτές που κάνουν τη ζωή μας ενδιαφέρουσα. Όταν οι επιλογές είναι συνειδητές η ζωή μας είναι χαρούμενη.

Nadiia Loversun

12039052_914674141947788_8146659541300448809_o